כבר שנים שאני עוקב, חוקר ומנתח התפתחויות אסטרטגיות בסוגיות מלחמה ושלום בישראל. מעולם לא הייתי עד לשיח כזה של להיטות ובהילות לפתוח במלחמת מנע כמו שאנחנו רואים בימים אלה בהכרזות ופרשנויות בהקשר לאתרי הגרעין של איראן. כותרות ראשיות בעיתוני סוף השבוע מבשרות: "המשימה הבאה: מתקני הגרעין באיראן" (ידיעות אחרונות) "המטרה: איראן" (מעריב). העיתונים והפרשנים דיווחו בלשון אחת. הזדמנות בלתי חוזרת "לטפל בפרויקט הגרעין האיראני". נמסר כי בישראל מאיצים את ההכנות לתקיפת מנע של אתרי הגרעין בעקבות נפילת משטר אסד והשמדת רובו של חיל האוויר הסורי ומערכי ההגנה האווירית שלו. חשיבה קבוצתית אחידה ולידתה של "קונספציה" חדשה. במאמר היום אנסה להציג תמונה אחרת על בסיס עובדות שלא באו לביטוי בשיח הישראלי.
על רקע הדיווחים הנלהבים בישראל, הדיווח בוול סטרייט ג'ורנל (13 דצמבר) כי הנשיא-הנבחר טראמפ והצוות שלו שוקלים מכת מנע אווירית על מנת לעצור את הגרעין האיראני לא היה צריך להתקבל בהפתעה בישראל. העיתון האמריקני דיווח כי טראמפ התייעץ על כך עם נתניהו והוא מצפה ממנו להצעות כיצד למנוע נשק גרעיני באיראן. נתניהו כבר יודע לאיזה כיוון הולכות "ההצעות": מכת מנע לפירוק והריסת אתרי הגרעין. לאחר שדחף את טראמפ לסגת מהסכם הגרעין בקדנציה הקודמת בשנת 2018 ופעל לריסוקו , מבקש נתניהו להשלים את המלאכה: לרתום את טראמפ והצבא האמריקני למלחמת מנע משותפת לתקיפת אתרי הגרעין.
נתניהו לא הסתיר את כוונותיו. בהופעות פומביות הבליט את חופש הפעולה שנפתח לישראל לפגוע בכל מקום באיראן. בנאום ראש הממשלה לאומה שהמתינה למוצא פיו לקראת הפסקת האש במלחמת לבנון (26 נובמבר), סימן את הסיבה הראשונה להפסקת המלחמה נגד חיזבאללה בצורך להתמקד באופן דחוף בעדיפות עליונה באיום הגרעין האיראני. נתניהו חזר לנאומי "מגן ישראל" שלפני מלחמת עזה והצהיר כי בכוונתו למלא את ייעודו ההיסטורי - להסיר איום קיומי ולמנוע שואה שניה.
לקריאה לעידוד מלחמת מנע נגד אתרי הגרעין של איראן בטווח זמן קרוב הצטרפו פרשנים מובילים ופוליטיקאים בכירים באופוזיציה. בבחינת קונצנזוס מלחמתי מקיר אל קיר. ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט הכריז על הזדמנות חד פעמית וחובה לתקוף את אתרי הגרעין. שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן דרש לנקוט בצעדים דרמטיים ולפעול. הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר בני גנץ קרא להיערך לפעולות צבאיות מיידיות. בישראל שלא כמו בארה"ב, לא נהוג לפרסם גרסאות לא-מסווגות של הערכות המודיעין הצבאי אמ"ן (המעריך הלאומי) והמוסד. אין לדעת על איזה בסיס מודיעיני הסתמכו הדוברים והפרשנים שקראו למלחמת מנע. מכל מקום, זה השיח וזאת האווירה בישראל כיום, ואיני בטוח כי בקהילה הבינלאומית הפנימו את מה שהבאתי כאן.
במקביל לשיח בישראל, אזהרה של ראש סבא"א רפאל גרוסי על האצה נוספת בתכנית הגרעין האיראנית. בראיון לסוכנות רויטרס בשולי ועידה ביטחונית בבחריין התריע גרוסי מפני זינוק דרמטי בקצב העשרת אורניום בדרגה גבוהה 60 אחוזים הקרובה לדרגת נשק גרעיני. מתפוקה חודשית של כ-5 ק"ג לחודש לרמת תפוקה 34 ק"ג לחודש. גרוסי הצליח להוריד את גובה הלהבות כאשר דרש מאיראן , ואכן קיבל, הסכמה לנקוט בצעדים מיידיים להגדלת מספר הפקחים של סבא"א באתר פורדו ותגבור תדירות הביקורים.
אבל ראש סבא"א גם הבין, וזה מה שלא זכה לדיווח בישראל, עד כמה השילוב של האצה בהעשרת אורניום באיראן ושיח מלחמת המנע בישראל עלולים לגרום לאסקלציה בלתי מבוקרת. בשיחה עם כתב בי.בי.סי בשולי אותה ועידת ביטחון בבחריין הזהיר גרוסי גם מפני "תוצאות רציניות ביותר" של דיבורים פומביים בישראל לתקיפת אתרי הגרעין של איראן. בדגש על פעולת תגמול צבאית איראנית ושינוי הדוקטרינה הגרעינית שלהם לכיוון פיתוח נשק גרעיני. כבר במהלך פגישותיו בטהרן וביקור יוצא דופן באתרי פורדו ונתנז בחודש נובמבר הדגיש ראש סבא"א כי אין לתקוף את אתרי הגרעין. זאת מדיניות הסוכנות באשר לאתרים הנמצאים תחת פיקוח סבא"א.
גרוסי התייחס לתרחישי התקיפה בשיח הישראלי גם במסיבת העיתונאים בכינוס מועצת הנגידים של סבא"א בחודש נובמבר. באשר לטענת נתניהו בנאום בכנסת כי ישראל תקפה גם "רכיב ספיציפי בתכנית הגרעין" באתר פרצ'ין (על פי צילומי לוין) תוך רמיזה וסימן לבאות, אמר גרוסי כי אתר פרצ'ין אמנם היה מעורב בעבר בפעילות כזאת אבל מבחינת סבא"א אין מדובר כיום במתקן גרעיני ואין שום מידע שיאשר קיום פעילות שהיא רלוונטית עבור סבא"א. זאת בניגוד לדיווחים בתקשורת על פעילות ניסויים בתחום הנשקת נשק גרעיני בפרצ'ין.
למה זה חשוב? כאן אנחנו חוזרים לדוחות המודיעין הלאומי האמריקני (כלל 18 סוכנויות המודיעין) אשר מה שנכתב בהם מחייב את נשיא ארה"ב. דוח המודיעין הלאומי שהתפרסם ביולי 2024 עורר הפתעה: לראשונה הושמט הסעיף המשמעותי ביותר, נדבך יסוד, שהופיע במשך שנים באופן קבוע בפסקה הראשונה בהערכות המודיעין כי ”איראן אינה עוסקת בפעילות נשק גרעיני אשר הכרחיות לייצור התקן גרעיני". לא נמסר הסבר מסודר באשר לסיבת השינוי בהערכת המודיעין האמריקנית. פרשנים בארה"ב , ובעיקר בישראל, הזדרזו לייחס את השינוי במידע התרעתי חדש על פעילות מחקר של קבוצת נשק העוסקת בתחומי פיתוח נשק גרעיני תוך הפרת משטר הפיקוח של סבא"א. מה שיחייב את נשיא ארה"ב לפעול.
אבל הסיפור לא כל כך פשוט. כבר בכתבת וול סטרייט ג'ורנל (ראשית אוגוסט 2024) שחשפה את דוח המודיעין הלאומי המפתיע של יולי הופיעה תוספת לא שגרתית בכיוון של מיתון הטונים האלרמיסטים: דוברת משרד המודיעין הלאומי אמרה לכתב עיתון כי "לאיראן אין תכנית צבאית גרעינית פעילה". במהלך החודשים שלאחר דוח המודיעין הלאומי של יולי הופיעו סימנים מודיעיניים נוספים בכיוון המתון. בראשית אוקטובר אמר ראש סי. אי. איי ביל ברנס בראיון טלוויזיה כי לארה"ב אין הוכחה כי איראן החליטה לבנות נשק גרעיני: "ארה"ב אינה רואה כיום ראיות שהמנהיג העליון באיראן הפך את החלטתו מסוף שנת 2003 לעצור את תכנית הנשק הגרעיני". קהילת המודיעין ממשיכה להעריך כי איראן לא קבלה החלטה לחדש את תכנית הנשק הגרעיני. השינוי בהחלטה האיראנית יכול אמנם להתרחש בתוך זמן קצר אבל המודיעין האמריקני מעריך כי יוכל לגלות זאת בשלב מוקדם. גם בדוח סוכנות המודיעין הצבאי של הפנטגון שהתפרסם באוקטובר על "אתגרים גרעיניים" נאמר באופן תמציתי: "לאיראן כמעט בודאות אין נשק גרעיני".
מה שמביא אותנו להערכת המודיעין הלאומי בסוגית גרעין איראן שהתפרסמה בראשית דצמבר 2024. החידוש בדוח המודיעין הלאומי האחרון היא אמירה ברורה שמופיעה כבר בשורת הפתיחה: "קהילת המודיעין ממשיכה להעריך כי איראן אינה בונה נשק גרעיני". ניסוח מקורב של הפסקה "איראן אינה עוסקת בפעילויות נשק גרעיני אשר הכרחיות לייצור התקן גרעיני" שהיתה נדבך מרכזי בהערכת המודיעין האמריקני בשנים האחרונות והושמטה במפתיע בדוח יולי. בשורות הבאות מדגיש דוח המודיעין הלאומי כי איראן בצעה פעילויות שמציבות אותה בעמדה טובה יותר לייצר נשק גרעיני אם תחליט על כך. מתאר את הגידול במלאי האורניום המועשר בדרגה גבוהה ומספר הצנטריפוגות המתקדמות. מה שמאפשר לה לבנות יותר מתריסר פצצות. מתריע מפני התפשטות השיח הפומבי בקרב אליטות באיראן בדבר החשיבות והתועלת של המרתיע הגרעיני והצורך בתפיסת ביטחון חדשה לאחר ההתקפות הישראליות.
נראה כי מדובר בדוח המודיעין הלאומי האחרון בנושא גרעין איראן שיונח על שולחנו של הנשיא טראמפ עם כניסתו לבית הלבן ובו סיכום מעודכן של תמונת האיום האיראני. אבל החשיבות המיידית של הדוח היא בהחזרת הפסקה המרכזית מדוחות המודיעין של השנים הקודמות. הערכת המודיעין הלאומי שקובעת כי איראן אינה בונה נשק גרעיני מחייבת את נשיא ארה"ב ואינה מאפשרת לו לפתוח במלחמת מנע נגד אתרי הגרעין. הלקח המר של מלחמת המנע והפלישה הצבאית לעיראק בשנת 2003 על בסיס אמונה שגויה כי סאדם חוסיין מחזיק בנשק גרעיני. הערכת המודיעין הלאומי היא לדעתי המחסום וההסבר המרכזי להתנגדות נשיאי ארה"ב בעבר להעניק לנתניהו אישור לתקוף את אתרי הגרעין של איראן.
אנחנו לא יודעים עדין איך תתגבש מערכת המודיעין האמריקנית עם כניסת טראמפ לבית הלבן. מדובר בנשיא לא צפוי. יתכן ונתניהו בונה על כך שהפעם יתעלם נשיא ארה"ב מדוחות המודיעין הלאומי שחוסמים מהלכים של מלחמת מנע באיראן. אבל גם טראמפ יצטרך לקחת בחשבון - בנוסף לאי רצונו להסתבך במלחמה נוספת במזה"ת - את אזהרות המודיעין הלאומי האמריקני כי תקיפת אתרי הגרעין באיראן תגרום ככל הנראה לתגובת נגד של העשרת אורניום לדרגה 90 אחוזים של נשק גרעיני, פרישה מאמנת אנ.פי.טי למניעת נשק גרעיני וגירוש פקחי סבא"א. מציאות חדשה במזה"ת.