איום הגרעין האיראני לא הלך לשום מקום, לנתניהו תפקיד מרכזי בהבאת איראן אל סף מדינה גרעינית
שמואל מאיר
באופן מפתיע מאז התקפת הפתע של חמאס והמלחמה בעזה שכבר נמשכת כ-50 ימים , נעלם איום הגרעין האיראני מסדר היום בישראל. דווקא בימים של התרחבות והאצה בתוכנית הגרעין האיראנית לא שמענו דבר מכיוונו של ראש הממשלה נתניהו. מי שהפך את "האיראנים שועטים לפצצה" למוטיב מרכזי בנאומיו בעשור האחרון. כמו באחריות שהוא נושא להתקפת הפתע של 7 באוקטובר, לנתניהו יש אחריות ותפקיד מרכזי בכישלון האסטרטגי שהביא את איראן אל סף מדינת נשק גרעיני.
הסוגיה האיראנית כשלעצמה לא נעלמה בימי המלחמה בעזה. הנשיא ביידן הצהיר מן היום הראשון למלחמה כי הרתעת איראן מפני הסלמה מלחמתית היא מטרה בעדיפות עליונה ושיגר ארמדה ימית ואווירית לאגן המזרחי בים התיכון ולמבואות המפרץ הפרסי על מנת להעניק תוקף צבאי להצהרתו. איראן הבינה היטב את המסר המרתיע האמריקני. בראיון שצוטט בעיתון פיננשייל טיימס אישר שר החוץ האיראני קיומו של ערוץ דיפלומטי אחורי בין איראן וארה"ב דרך שגרירות שוויץ בטהרן שנפתח כבר בימים הראשונים למלחמה. במסגרת זאת העבירה איראן מסר לממשל ביידן כי אין בכוונתה לנצל את מלחמת עזה ולא להרחיב אותה לזירה שלה. איראן לא רצתה להעניק לארה"ב (וגם לא לישראל) תירוץ וסיבה לתקוף את אתרי הגרעין שלה. מן הצד האמריקני התקבל אישור משתמע בעקיפין. שר החוץ אנתוני בלינקן ובכירים בממשל ביידן העריכו כי אין ראיות מודיעיניות שאיראן עמדה אחרי התקפת החמאס ב- 7 באוקטובר. הריסון העצמי האיראני אינו חל על פעילות השלוחות שלה, חיזבאללה בלבנון והחותים בתימן.
אז לאן נעלמה סוגית הגרעין האיראני? האם בערוץ האחורי שממשיך ככל הנראה לפעול מועברים גם מסרים בתחום הגרעיני? את פרק האחרון בסאגה האיראנית, בקיץ האחרון (רק כמה חודשים לפני שפרצה מלחמת עזה) סיימנו עם "הסכם הבנות" בלתי כתובות בין איראן וארה"ב להקפאת המצב הגרעיני. במסגרת "ההבנות" הופשרו מיליארדי דולרים של איראן שהוחזקו בבנקים בדרום קוריאה בתמורה להסכמה גרעינית מוגבלת מצידה בתחום העשרת אורניום 60 אחוזים. זה היה המירב שיכול היה ממשל ביידן להשיג אחרי שהתפוגגה היוזמה האחרונה של המעצמות להביא לחידוש ההסכם הגרעין המקורי בספטמבר 2022 .על המשמעות החמורה של אובדן סופי של הסכם הגרעין נדון בהמשך.
מושב מועצת הנגידים של סבא"א (22 נובמבר 2023) ודוחות הפיקוח שהודלפו לסוכנויות הידיעות החזירו את הגרעין האיראני לסדר היום. כך התאפשר לנו לקבל חלון להבנת תמונת מצב עדכנית. מדוחות סבא"א עולה כי איראן האיצה והגדילה בתקופה האחרונה את מלאי האורניום שברשותה ברמות העשרה שונות בעוד 691 ק"ג לסך 4486 ק"ג. הנתון הכמותי בדוח שבו צריך להתמקד: מלאי של 128 ק"ג אורניום מועשר בדרגה גבוהה 60 אחוז. גידול של כ-7 ק"ג מהדוח הקודם.
משמעות הדבר כי איראן מפרשת את הסכם "ההבנות" עם ארה"ב מהקיץ האחרון בגישה מצמצמת ביותר: הצנטריפוגות המהירות ימשיכו להעשיר בדרגה שלא תחרוג מהעשרה 60 אחוז. אין מדובר בראשיתו של תהליך גלגול לאחור והפחתת מלאי אורניום 60 אחוז ממנו ניתן לעבור בקלות לדרגה צבאית 90 אחוז. רק האטה בקצב הגידול החודשי בקטגוריה זאת בהשוואה לתקופות קודמות. איראן היא המדינה היחידה בעולם שאינה מדינת נשק גרעיני שמעשירה אורניום בדרגה גבוהה כזאת ובכמויות כאלה.
חמור לא פחות. אוסף הבעיות שנשארו תלויות ועומדות מן הדוחות הקודמים. איראן הפסיקה ליישם את הפרוטוקול הנוסף שנועד לאפשר ביקורות פתע באתרים חשודים. היא לא קיימה באופן מלא את חלקה בסיכומים הזמניים עם ראש סבא"א שנועדו לצמצם את הפגיעה ביכולות הפיקוח באמצעות החזרה חלקית של ציוד פיקוח ומצלמות לאתרי העשרת האורניום. איראן ממשיכה בסירוב להחיל את קוד "3.1 המתוקן" שמחייב אותה להודיע מראש על כל מתקן גרעיני חדש מן הרגע הראשון שחשבו עליו.
לפגיעה המתמשכת ביכולות הפיקוח המתוארת בדוחות סבא"א יש השלכות קשות. יתכן חמורות יותר מאלה של הנתונים הכמותיים בדבר הרחבה והאצה בהעשרת אורניום. מכלול המכשולים בתחומי הפיקוח יוצרים לסבא"א ולארה"ב בעייה באשר ליכולת להבטיח המשכיות ורציפות הידע והמעקב אחרי תכנית הגרעין האיראנית, בעיקר מלאי והיקף ייצור צנטריפוגות מתקדמות. מצד אחד, בהיבט הפסימי, סכנה אפשרית למימוש התרחיש הגרוע ביותר באשר לזמן פריצה מהיר לפיתוח נשק גרעיני באתר שלא יודעים עליו. מצד שני, במסלול אופטימי שאולי יתפתח בעתיד, היווצרות פער שלא יאפשר, או יקשה מאד, לשרטט קו בסיס עובדתי למקרה שהצדדים יגיעו להסכמה להיכנס למו"מ מחודש על הסכם גרעין להגבלת תכנית הגרעין האיראנית.
איך הגענו למצב המסוכן של איראן כמעט מדינת סף גרעינית. אם תעבור איראן את הסף היא תהווה את האיום הקיומי היחיד על מדינת ישראל. זה קרה בגלל כרסום מתמשך בהסכם הגרעין הקיים, עד כדי קריסתו הסופית ואי יכולת להביא לחידושו במאמץ אחרון של ארה"ב והמעצמות בסתיו 2022. כאשר איראן לא היתה מסוגלת על פי דוחות סבא"א האחרונים להעביר לסוכנות תשובות מספקות והסברים טכניים אמינים להימצאותם של שרידי חלקיקי אורניום בשני אתרים לא מוצהרים. בז'רגון של מומחים בתחום הגרעיני בישראל - סוגית "התיקים הפתוחים". על פי המנדט של סבא"א מדובר בסוגיה קרדינלית ראשונה במעלה, בבחינת סיבת הקיום של הסוכנות. ארה"ב והמעצמות לא יכלו לעבור על כך לסדר היום. זהו נושא קריטי שלא אפשר לממשל ביידן, למרות מאמציו לחדש את הסכם הגרעין, לחתום על הסכם חדש כל עוד איראן חשודה בהפרות קשות של כללי הפיקוח של סבא"א ואינה מספקת הסברים טכניים אמינים באשר לאתרים חשודים לא-מוצהרים.
בגלל סוגית "התיקים הפתוחים" ירד המסך על הסכם הגרעין המקורי שחסם את מסלולי הנשק הגרעיני באיראן (אורניום וגם פלוטוניום). הסכם גרעין שהטיל על מתקני הגרעין באיראן את הפיקוח החודרני העמוק ביותר המוכר בהיסטוריה הגרעינית. ל"גורם נתניהו" היתה תרומה בעלת משקל בהגעה למצב המסוכן של קריסת הסכם הגרעין. מנאום התרסה בקונגרס האמריקני באביב 2015 נגד הנשיא אובמה וקריאה לקרוע לגזרים את מתווה ההסכם שנועד להגביל את מסלולי הנשק הגרעיני באיראן, וביתר שאת מאז שנחתם הסכם הגרעין בוינה ביולי 2015. בעשור האחרון השקיע ראש ממשלת ישראל אנרגיות רבות בהכשלתו של ההסכם. המנטרה "הסכם הגרעין הרע" שחובה לטרפד אותו הופיעה בכל נאום נתניהו בתקשורת העולמית ובישראל, בכל מפגש מדיני בינלאומי.
כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן, מוקף בצוות מתנגדי הסכם הגרעין בראשם שר החוץ מייק פומפיאו, היתה בבחינת מתנה משמים עבור נתניהו. המנגנון לריסוק הסכם הגרעין הונח באמצעות ארכיון הגרעין האיראני שהבריח המוסד מטהרן באביב 2018. נתניהו הפך את הארכיון ל"תיק אישי" והצליח לשכנע את טראמפ כי המסמכים והחומרים שבו הם הוכחה אולטימטיבית לקיומה של תכנית אקטואלית פעילה לנשק גרעיני באיראן. בבחינת "האקדח המעשן" שכולם מחפשים. לטראמפ זה הספיק על מנת לפרוש מהסכם הגרעין במאי 2018 , ולפעול באינטנסיביות יחד עם פומפיאו ושותפות פעילה של נתניהו במטרה להביא לפירוקו הסופי.
כל זאת, למרות שארכיון הגרעין האיראני כשמו כן, הציג לפי תאריכי המסמכים עדויות לקיומה של תוכנית נשק גרעיני מאורגנת שהופסקה ונסגרה בשלהי שנת 2003. ולא אסמכתא לקיומה של תכנית נשק גרעיני כיום. גם סוכנויות המודיעין האמריקני מעריכות זה מספר שנים ברציפות כי איראן אינה עוסקת כיום בתוכנית לפיתוח נשק גרעיני . להערכת המודיעין הלאומי האמריקני אשר מחייבת את הנשיא, תכנית הנשק הגרעיני באיראן נסגרה בשנת 2003 ולא חודשה. בדוח המודיעין האמריקני האחרון (יוני 2023) מתוארת אמנם האצה מסוכנת והרחבה בהעשרת אורניום, אך כבר בשורה הראשונה מדגישים כי "איראן אינה עוסקת כיום בפעילות של ייצור נשק גרעיני".
סוגית "התיקים הפתוחים " לאתרים לא-מוצהרים בדוחות סבא"א שהביאה לפי הניתוח שלי לטרפוד הסיכויים לחידוש הסכם הגרעין - באה לעולם כתוצר של גרסת נתניהו לארכיון הגרעין האיראני. באמצעות כפיפות שלטונית-ארגונית מוחלטת במערכת הישראלית לראש הממשלה של שירות מודיעין החוץ "המוסד" והועדה לאנרגיה אטומית , הצליח נתניהו להציף את השיח הבינלאומי, את סבא"א ופורומים בינלאומיים בדיווחים על אתרים לא-מוצהרים באיראן שאותרו בארכיון הגרעין. מכאן קצרה היתה הדרך לקריאה דחופה לפירוק הסכם הגרעין. המבוי הסתום בסבא"א בסוגיות הפיקוח בצירוף אי-יכולת של ארה"ב והמעצמות למצוא פתרון יצירתי לאתרים לא-מוצהרים מן העבר אך החריפו את הבעייה.
הערה אחרונה : עמדתו של נתניהו בדבר "הסכם הגרעין הרע" התקבלה בשיח הפרשני בישראל ובמכוני מחקר אצלנו בבחינת מוסכמה שאין לערער עליה. בבלוג שלי "שיח אסטרטגי" ניסיתי להצביע על הדרך שלא הלכו בה. על כשלים קונספטואליים ועובדתיים בגישת נתניהו. להראות כי אחידות מחשבתית שקראה לפירוק הסכם הגרעין נושאת עימה סיכונים. כי הסכם הגרעין תורם חיובית לביטחון ישראל. למצוא קולות שחושבים אחרת. יתכן כי הגורם היחיד במערכת הישראלית שהתנגד לנתניהו היה המודיעין הצבאי. כתבתי בזמן אמת בבלוג שלי בסוגית גרעין איראן כי להבנתי (מהשתקפויות מידע חלקי בחומרים גלויים), נתניהו נמצא במסלול התנגשות עם הערכות חטיבת המחקר באמ"ן , המעריך הלאומי בשיטה הישראלית והגוף היחיד שאינו כפוף ישירות לראש הממשלה. כמו במקרים נוספים, ראש הממשלה נתניהו לא הקשיב לצבא.
Shemuel Meir is an independent Israeli strategic analyst
🔗 strategicreflections.substack.com
.
ניתוח קריטי שלמרבה הצער הולך לאיבוד בקקופוניה של מלחמת 7 באוקטובר. איראן מצליחה לנווט ולקדם היטב את האינטרסים שלה בתחום הגרעין. ככל שהדברים ימשיכו בנתיב הנוכחי, לא ירחק ניום שאיראן תהיה במצב של סיבוב בורג מנשק גרעיני. התפקיד ההרסני שנתניהו מילא ביצירת המצב הזה של איום קיומי ממשי לישראל, מצטרף לסיבות הקריטיות שמחייבות את סילוקו מהשלטון עכשיו ולא בשלב כלשהו בעתיד. הדברים לא ברורים ולא מובנים למעמד הפוליטי בישראל והציבור ברובו נמצא בהלם קרב שמאפשר את המשך שליטתו של נתניהו. העתיד לא מבשר טובות ולא לחינם טוען האקונומיסט כי האיום הגדול ביותר על שלום העולם בעתיד הקרוב הוא אפשרות הבחרו מחדש של טראמפ, אבי אבות הטומאה של חיסול הסכם הגרעין עם איראן, לנשיא ארה"ב בנובמבר 2024. שילוב מחודש של נתניהו וטראמפ יקדם בצעדים מהירים אסון סופני גם לישראל.