קולות מלחמה ודיבורים על הסכם גרעין חדש
בתמונת מצב הגרעין האיראני חשוב להפריד אותות אמת מרעשי רקע על אודות פצצה "בתוך ימים ושבועות". לנסות לפענח את הדברים שנותרו בתחום העמום והם לפעמים סמויים מן העין.
שמואל מאיר
12 יולי 2023
איראן קולות מלחמה. הם חוזרים כמו חילופי עונות השנה בהצהרות של ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון גלנט ובכירים אחרים. תרחישי תקיפה ישראלית עצמאית. הגל האחרון הופיע עם סקירת הרמטכ"ל הרצי הלוי בכנס הרצליה האחרון. בעקבות התקדמות בהעשרת אורניום "יותר מאי פעם" הזהיר הרמטכ"ל מפני "התפתחויות שליליות" וסימנים מדאיגים ב"תחומים אחרים" (שאותם סירב לפרט) בגרעין האיראני שעלולים לדחוף את ישראל לפעולה.
השגת נשק גרעיני על ידי מדינת אויב היא ליבת האיום על הביטחון הלאומי. לכן חשוב לברר באופן מדויק ככל האפשר את תמונת מצב הגרעין האיראני. להפריד אותות אמת מרעשי רקע על פצצה איראנית "בתוך ימים ושבועות". להבין מה היה, מה נאמר. ולא פחות חשוב, לנסות לפענח את הדברים שנותרו בתחום העמום ואת הדברים שלא נאמרו. בתחום הגרעיני, הדברים החשובים הם לפעמים סמויים מן העין ומן השיח הציבורי.
למשל, אמירה של ראש אמ"ן אהרון חליוה שהיה בכוחה להוריד את גובה הלהבות אבל נבלעה ולא מצאה ביטוי בשיח הישראלי. להבנתי, בפעם הראשונה שמענו באופן רשמי מהגורם שהוא המעריך הלאומי במערכת הישראלית (אמ"ן ולא המוסד) כי אין קבוצת נשק גרעיני באיראן: "להערכתנו לא התקבלה החלטה באיראן לפרוץ לנשק גרעיני - לא ברגל העשרה ולא ברגל הנשק (קבוצת הנשק)". המסר של ראש אמ"ן אולי קצת עמום אבל עולה ממנו כי איראן אינה במרחק נגיעה מ"קבוצת נשק גרעיני" (המינוח המקצועי לפיתוח נשק גרעיני) וייצור ראש קרבי גרעיני לטילים שלה כפי שבישרו כותרות בעיתונים.
מכאן אנו למדים, וגם זאת לראשונה באופן פומבי, כי ראש אמ"ן שותף להערכות המודיעין של ראש המודיעין הלאומי האמריקני DNI שהוגשו לנשיא ארה"ב החל משנת 2007 ולפיהן תכנית הנשק הגרעיני באיראן נסגרה בשלהי שנת 2003 ואין כיום קבוצת נשק גרעיני. בדוח DNI (מעודכן יוני 2023) מתוארת האצה והרחבה בתכנית העשרת האורניום אך הודגש כבר בשורה הראשונה כי "איראן אינה עוסקת כיום בפעילויות של ייצור נשק גרעיני שנדרשות לייצור התקן גרעיני לניסוי גרעיני" .
למה זה חשוב? כי בראיית ארה"ב, רק קיומה והפעלתה של "קבוצת נשק" WEAPONIZATION במינוח האמריקני, יכולים להעניק לגיטימיות לתקיפת אתרי הגרעין של איראן. זאת הסיבה שהנשיאים האמריקניים, אשר הערכת DNI והמודיעין הלאומי מחייבת אותם התנגדו וחסמו תרחישי מלחמת מנע ישראלית נגד אתרי הגרעין כבר בימים שלפני הסכם הגרעין JCPOA (יולי 2015). כפי שלמד אהוד ברק שהיה שר הביטחון ב"קיץ הגרעיני" של 2012 ונחסם על ידי ארה"ב במאמציו להוציא לפועל תרחישי תקיפה של אתרי הגרעין. את האימות והפירוט לחסימה האמריקנית ניתן למצוא בניתוח שלי לאוטוביוגרפיה של אהוד ברק שהתפרסמה רק באנגלית.
מה שמביא אותנו לעניין נוסף הסמוי מן העין בשיח הציבורי, והפעם להשלכות המערכת הגלובלית. ממשל ביידן , בניגוד לגישה המתירנית של טראמפ, מודע ופועל לפי הנורמות הבינלאומיות. ארה"ב עושה הבחנה בין הקונספט של "מלחמת מנע" להדיפת סכנה שאולי תתרחש ואולי לא, בזמן עתיד לא ידוע - ולכן אינה לגיטימית - ובין "מכה מקדימה" לעצירת סכנה ודאית בטווח הזמן המיידי שהיא לגיטימית במערכת היחסים הבינלאומיים. זאת הסיבה שארה"ב משקיעה מאמץ מודיעיני כה אינטנסיבי ועמוק למעקב אחרי תכנית הגרעין האיראני.
בישראל (ראה הצהרות חוזרות של נתניהו) פחות רגישים לנורמות הבינלאומיות. על מנת להבהיר לראש הממשלה ולהסיר כל ספק נראה כי ממשל ביידן אסר על תקיפות ישראליות של אתרי הגרעין. מאז יוני 2021 לא אותרו תקיפות נגד אתרי גרעין על אדמת איראן.
הסכם גרעין מחודש, אם ייחתם בזמן הקרוב - בינתיים זה לא נראה באופק ודוברים אמריקניים מכחישים קיומו של משא ומתן - רק יחזק וייקבע נורמות בינלאומיות של אי-לגיטימיות לתקיפת אתרי גרעין באיראן. לגיטימיות היא שם המשחק ביחסים בינלאומיים. במסיבת עיתונאים במושב מועצת הנגידים של סבא"א בחודש מרס האחרון הדגיש ראש סבא"א רפאל גרוסי את האיסור על תקיפה של מתקני גרעין וכרך את התוקפנות הרוסית באזור הכור הגרעיני האוקראיני זפוריז'יה עם הצהרות נתניהו על "חופש פעולה" ישראלי לתקיפה באיראן: לפי החוק הבינלאומי והחלטות מועצת הנגידים של סבא"א (הזרוע של מועצת הבטחון למניעת פרוליפרציה של נשק גרעיני) "התקפות על מתקנים גרעיניים הן בלתי חוקיות". אלה פעולות מחוץ למבנה הנורמטיבי שקבלנו על עצמנו, אמר ראש סבא"א.
מקבלי החלטות בישראל אינם נוטים לשקלל את הנורמות הבינלאומיות בתחשיבי התקיפה שלהם. במקום זאת, הם מעדיפים להתרפק על חופש הפעולה ו"דוקטרינת בגין" לסיכול אתרי גרעין . למרות שהלקחים מתקיפת כור בודד בהקמה בעיראק (אוסיראק) אינם רלבנטיים למערך נרחב, ממוגן ומפוזר באתרים רבים של תכנית הגרעין האיראנית.
מי שניסה להתייחס לתמונה היותר מורכבת של תקיפה באיראן היה באופן מפתיע הרמטכ"ל הרצי הלוי בנאומו בכנס הרצליה. פעם נוספת, דברים סמויים מהעין שאף אחד לא שם לב ולא זכו לסיקור בדיווחי התקשורת. הרמטכ"ל ציין בנאומו "קואורדינטות" (כהגדרתו) אשר יוצרות הגבלות על המתכנן הצבאי ויש לקחת אותן בחשבון בתכנוני תקיפה באיראן. לראשונה היה יכול הציבור בישראל לשמוע מגורם רשמי, ולא באמצעות פרשנים וחוקרים (שלא זכו לאהדה בשיח הציבורי בגלל מתינותם) כי מרחק של 1500 ק"מ מגבול ישראל מציב קושי לכוח אווירי תוקף (רמז ברור כי אין מדובר בגיחה חד פעמית של זבנג וגמרנו). כי המערכה הצבאית לא תהיה פשוטה עבור צה"ל שנבנה להילחם "בחצר האחורית" קרוב לבית. כי איראן גדולה פי 70 משטח מדינת ישראל והיא פורסת את יכולותיה בתחום הגרעיני בכל שטחה באתרים רבים שחלקם כאמור מבוצרים תת קרקעית.
מה שהרמטכ"ל לא הזכיר - הסכמה אמריקנית ותיאום מראש הם תנאי הכרחי. ללא הסכמה אמריקנית, אין תקיפה ישראלית עצמאית באיראן.