בימים האחרונים מתרבים הדיווחים על תקריות צבאיות בגבול לבנון. מהדיווחים בתקשורת בישראל לא תמיד ברור מה בדיוק קורה. הנרטיב הדומיננטי במהדורות החדשות הוא של "פרובוקציות" חיזבאללה. לכך מצטרפות קריאות עידוד של חלק מהפרשנים הצבאיים בדרישה שצה"ל יגיב מיידית על כל תקרית "פן תקרוס ההרתעה".
יש להסיר דאגה מלב הקוראים. ההרתעה הישראלית, למרות חמקמקות המושג, אינה קורסת. מצד שני, לא ברור על מה מסתמכים פרשנים שקובעים כי מנהיג חיזבאללה בדרך לביצוע טעות אסטרטגית נוספת כמו במלחמת לבנון 2006. הם שוכחים כי במלחמה כמו בטנגו, צריכים שניים. ישראל אינה רק שחקן פאסיבי מתבונן באירועים שעלולים להסלים למלחמה. היא גם שחקן אקטיבי בהתרחשויות.
המצב בגבול לבנון נפיץ ביותר והידרדרות למלחמה עלולה להתרחש בתוך פרק זמן קצר ביותר. המטפורה של ריקוד הטנגו היא נקודת המוצא לניתוח שלי כאן. מה גם שהדיון תקשורתי אצלנו מדגיש כל הזמן "הפרת ריבונות ישראל" עם לא מעט מיס-קונספציות. אלה עלולות להחריף את המצב ולגרום למלחמה לא מתוכננת מתוך מיס-קלקולציה. על אף הערפל והסתירות בדיווחים מגבול לבנון (לפעמים נדמה כי מדובר בדיווח מקצה הגלובוס ולא כאן ליד הבית) ננסה להצביע באמצעות עובדות שלא זכו להתייחסות על כמה מאותן מיס-קונספציות מסוכנות.
מיס-קונספציה ראשונה: לא כל אתרי התקריות הם בעלי משקל זהה. רובם לאורך "קו כחול" אבל יש חשובים יותר ויש פחות חשובים. צריך לדרג לפי דרגת המסוכנות. אין דין אוהל באזור הר דב או זריקת אבנים כמו אירועי הכפר רג'ר שהם המסוכנים ביותר ועלולים להתלקח למלחמה. לכן נתמקד בניתוח המצב בכפר רג'ר.
מיס-קונספציה שניה: "הקו הכחול" אינו קו גבול בין ישראל ולבנון באותו חלק באגף המזרחי שאינו נסמך על קו הגבול המוכר בין ישראל ולבנון בתום מלחמת העצמאות 1949. מדובר בקו סימון "זמני" שקבע האו"ם לאחר נסיגת כוחות צה"ל מדרום לבנון. אין מדובר בגבול בינלאומי מוכר שקובע ריבונות ישראל לכל אורכו.
מיס-קונספציה שלישית: ה"קו כחול" של האו"ם קבע, בהתבסס על ההיסטוריה של סימון הגבולות באזור, כי יש לחלק את הכפר רג'ר: חלקו הצפוני בריבונות לבנון וחלקו הדרומי בשליטה צבאית (לא ריבונות) ישראל. הכפר רג'ר כמו מיקרו-קוסמוס של ברלין במלחמה הקרה. עם כל המשמעויות של סיכונים להידרדרות למלחמה בין המעצמות במשברי ברלין הידועים. הסידור הרופף נשמר עד לחודשים האחרונים אבל הוא התערער כאשר בנתה ישראל גדר מכשול ביטחוני שעטפה את רג'ר מכל הכיוונים ובעצם סיפחה שטח לבנוני לשטח בשליטת ישראל בניגוד להסכם "קו כחול".
מיס-קונספציה רביעית: מעבר לכל ניסוחי "קו כחול" , הכפר רג'ר כולו הוא בריבונות לבנון. בזמנו הסביר לי "מר גיאוגרפיה" פרופסור משה ברוור בשיחה פרטית כי לפי מפות המנדט הצרפתי , רג'ר בריבונות לבנון. גם מפה רשמית של מדינת ישראל בקווי 67 שתלויה בחדר העבודה שלי (עדכון מחלקת המדידות 1962) מראה באופן ברור כי הכפר רג'ר באזור מפגש הגבולות עם סוריה נמצא בלבנון. בראשית שנות ה-60 סיפחה סוריה את רג'ר וכך מופיע הכפר במפות שלל של צבא סוריה.
מיס-קונספציה חמישית: במלחמת ששת הימים נכבשה רמת הגולן הסורי בסערה בתוך יומיים. כוחותיו של מח"ט 45 משה בריל בר-כוכבא כבשו באותה תנופה גם את רג'ר (הכפר הלבנוני שסיפחה סוריה). מבחינת החוק הבינלאומי אין הכרה בריבונות ישראל בגולן הסורי. החלטת מועצת הביטחון 497 שהתקבלה פה אחד על ידי כל המעצמות כולל ארה"ב קבעה כי חוק סיפוח הגולן בטל ומבוטל NULL AND VOID ואין לו כל משמעות חוקית בינלאומית.
וכך הגענו לסיבוך הכפול של פרשת רג'ר שעלול להידרדר להסלמה מלחמתית בטווח זמן קצר אם לא יופעלו מנגנונים בינלאומיים לדה-אסקלציה. ארה"ב מודעת היטב לדברים ולעובדות שתיארתי כאן וכנראה כבר פועלת מול ישראל ולבנון להרגעת המצב באמצעות השליח המיוחד מטעם הסטייט דפרטמנט עמוס הוכשטיין.
חיזבאללה הוא ארגון טירור ולא בן זוג לטנגו, כפר רג'ר הוא לא אזור גבול יחיד בו ארגון חיזבאללה מתגרה בישראל (אזור זרעית למשל), משום מה שכחת את תקרית מגידו, ולגבי ארה"ב, אין לישראל ידידה טובה ממנה אבל היא בשלבי
יציאה ממזרח התיכון, יציאה שמשאירה ריק שמישהו חייב למלא
looking forward to the next one.