דוחות סבא"א תקופתיים על הרחבה והאצה בהעשרת אורניום באיראן, כולל העשרה גבוהה בדרגה 60 אחוזים באתר התת-קרקעי המבוצר פורדו, עוררו דאגה גוברת בעולם. איראן ביססה את מעמדה כמדינת סף נשק גרעיני. ראש סבא"א רפאל גרוסי סיכם בתמצית כי אין אף מדינה בעולם שהיא לא מדינת נשק גרעיני אשר מעשירה אורניום בדרגה כה גבוהה שמתקרבת להעשרה צבאית 90 אחוזים.
גם בישראל, לאחר שקט ממושך ולא אופייני, חזרה סוגית הגרעין האיראני לכותרות אבל עם תפנית ייחודית ועליית מדרגה אלרמיסטית בעיתונים ואתרי חדשות נמסר מפי מקורות ישראלים, כי לא רק שאיראן מעשירה אורניום לדרגה גבוהה 60 אחוזים אלא היא גם רואה במלחמת עזה הזדמנות לחדש ולקדם את התכנית הצבאית של "קבוצת נשק" לבניית פצצה גרעינית. תכנית גרעין שנסגרה בשנת 2003.
להלן קווי המתאר של הדיווחים בישראל על קידום "קבוצת נשק" לבניית נשק גרעיני באיראן. גילי כהן, הכתבת המדינית של ערוץ הטלוויזיה הציבורית כאן 11, דיווחה (26 יוני) כי בקהילת המודיעין הישראלית הבחינו לאחרונה בהתפתחויות בנושא "קבוצת הנשק" בהקשר להרכבת התקן לפיצוץ גרעיני וכי הזמן אוזל. הכתב המדיני ברק רביד דיווח (אתר וואלה 26 יוני) על חידוש צוות העבודה במוסד בנושא "קבוצת הנשק" בעקבות מידע חדש מעורר חשד שהגיע לקהילת המודיעין הישראלית "על פעולות איראניות שנוגעות לייצור נשק גרעיני". בהקשר זה רמז בכתבה כי יתכן ומדובר ב"ניסויים במודלים ממוחשבים שנוגעים לשימוש במתקן נפץ גרעיני". מודלים שהפרטים אודותם לא ברורים.
הערה שהשמיע הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט בשיחה בכנס הרצליה (24 יוני) בקשר ל"קבוצת נשק" גרעיני באיראן זכתה לתהודה רבה. אך בניגוד לרושם שנוצר, איזנקוט לא חשף ולא העניק אישור לדיווחים על סימנים להתנעה מחודשת של "קבוצת הנשק" לייצור נשק גרעיני. מהאזנה לשיחה, איזנקוט השיב באופן כללי לשאלת הפרשן המדיני בן כספית על "קבוצת נשק" וחזר על דברים שכבר נאמרו בתקשורת לפיהם האיראנים הגיעו למקום מתקדם מבחינת העשרת אורניום "כולל קידום קבוצת הנשק". לא נמסר מעבר לזה.
אם הדיווחים האחרונים בישראל על חידוש "קבוצת הנשק" והתכנית הצבאית לבניית נשק גרעיני באיראן נכונים, אזי מדובר בהתפתחות דרמטית מדאיגה ביותר ואיום חמור לישראל ולסדר העולמי: נטישת המדיניות האיראנית בסוגית הגרעין בשני העשורים האחרונים ועלייה מחודשת על מסלול לבניית נשק גרעיני, זאת, תוך הפרה בוטה של אמנת אנ.פי.טי לאיסור הנשק הגרעיני והפרה של הבטחה איראנית לארה"ב והמעצמות במבוא להסכם הגרעין משנת 2015 שלא תפתח ולא תייצר נשק גרעיני. מצב אסטרטגי חדש ומאיים.
בטרם ננסה להצביע ממקורות מודיעין גלוי מוסמכים ככל האפשר על קשיים במציאת סימוכין לדיווחים החמורים מישראל בעניין "קבוצת נשק" מן הראוי לשים לב: ראשית, אחידות הדיווחים שמתבססים על מקורות עלומים של בעלי תפקידים לא מזוהים ב"קהילת המודיעין הישראלית" כנראה גורמי מוסד או הועדה לאנרגיה אטומית. נימה של קונפורמיות ודטרמיניזם בכל הקשור לחומרת האיום האיראני וכמעט ללא מלות הסתייגות. לא ניתן להבין מהדיווחים אם המודיעין הצבאי, אמ"ן המעריך הלאומי, שותף לדברים. שנית, מדובר בדיווחים של כתבים מדיניים , ולא כתבים או חוקרים בתחומים הביטחון הלאומי. הכתבים המדיניים בישראל מתבססים בעיקר על חומרים שהם מקבלים מלשכת ראש הממשלה נתניהו שעמדתו באשר לגרעין איראן והסכם הגרעין ידועה. שלישית, אין בישראל מסורת מודיעינית של פרסום דוח מודיעין שנתי מקצועי מוסמך בגרסה בלתי מסווגת לטובת הציבור באשר לאיום הגרעין האיראני דוגמת הערכת המודיעין הלאומי האמריקני.
ועכשיו, לעדויות נגדיות שאינן נמצאות בשיח הישראלי ואינן עולות בקנה אחד עם הדיווחים בישראל על חידוש "קבוצת הנשק" לייצור נשק גרעיני באיראן. נפתח עם דוח המודיעין הלאומי האמריקני (מרס 2024). דוח מודיעין שנתי שמשום מה לא אוהבים לציין ולהתייחס אליו בישראל, קובע כבר בשורת הפתיחה "איראן אינה עוסקת בפעילויות החיוניות הנדרשות לייצור התקן גרעיני לניסוי גרעיני". נוסח זהה כמעט בכל הערכות המודיעין הלאומי בשנים האחרונות המחייבות את נשיא ארה"ב. החל מהערכת המודיעין הלאומי בשנת 2007 שהעריכה בסבירות גבוהה כי איראן הפסיקה בשנת 2003 את תכנית הנשק הגרעיני ולא חידשה אותה. אין נשק גרעיני באיראן ואין "קבוצת נשק" גרעיני. גורם ממשל אמריקני בכיר חזר ואישר את הדברים בימים האחרונים בתשובה לכתב וושינגטון פוסט (19 יוני): איננו רואים אינדיקציות לכך שאיראן עוסקת כיום בפעילויות לייצור התקן גרעיני. אין תכנית "קבוצת נשק" גרעיני. ראש סבא"א רפאל גרוסי אמר דברים דומים בראיון לעיתון פייננשייל טיימס בחודש מאי השנה: "אין הוכחה שיכולה להצביע כי איראן פעלה, או פועלת או מתכננת לפעול לכיוון תכנית נשק גרעיני".
עוד עדות מפורטת שסותרת את הדיווחים בישראל יכולנו למצוא בשימוע של מפקד סנטקום גנרל מייקל קורילה בוועדת הסנאט (מרס 2024). גנרל קורילה הבחין בדבריו בין אגירת אורניום מועשר כולל בהעשרה גבוהה ובין "נשק גרעיני שאין להם". על בסיס המודיעין הצבאי שברשותו ,העריך מפקד סנטקום כי מטרתה של איראן להישאר במעמד מדינת סף גרעינית. הוא אינו מאמין כי האיראנים קבלו החלטה לפתח נשק גרעיני. להערכת סנטקום, איראן תוכל לייצר מספיק אורניום בהעשרה צבאית 90 אחוזים לשלוש מערכות נשק בתוך מספר שבועות.
ההתפתחויות האחרונות באשר לצבירת אורניום מועשר בדרגה גבוהה עוררו דאגה בישראל ובעולם. ישראל שהיתה רגילה למונופול גרעיני במזה"ת ניצבת לראשונה בתולדותיה בסיטואציה חדשה: התמודדות מול מדינת סף גרעינית אזורית לא הרחק מגבולותיה. מדינת סף כמצב קבוע ולא בהכרח תחנה זמנית או מקפצה ל"קבוצת נשק" לייצור נשק גרעיני. מדובר בהתמודדות אסטרטגית, וגם אינטלקטואלית, מורכבת עם חשיבות מרובה לפרטים צבאיים-טכניים וניואנסים דיפלומטיים. חשיבה צבאית רגילה של תכנוני תרחישי מלחמת מנע לא תספיק מול משבר הגרעין האיראני שנמשך כבר שני עשורים. מדובר בסוגיה לא פתורה עד הסוף עם מספר שאלות כבדות משקל באשר למניעים ולכוונות של תכנית הגרעין האיראני ומעמד מדינת סף שהיא הצליחה לבסס לעצמה: האם הגנתיים לצרכי הרתעה והישרדות המשטר של הרפובליקה האסלאמית? למטרות התקפה וגיבוי יכולות צבאיות קונבנציונליות? למטרות מיקוח מול ארה"ב לצורך השגת הסכם גרעין חדש?
על מנת למנוע תרחיש מסוכן של הופעת מדינת נשק גרעיני חדשה במזה"ת ופתיחת מרוץ חימוש גרעיני אזורי, תצטרך ארה"ב לחזור לדיפלומטיה אינטנסיבית מול איראן. לחדש את המשא ומתן להסכם גרעין חדש בקווי המתאר של ההסכם הקודם. יתכן וזה מה שארה"ב עושה כיום בערוצים אחוריים (באמצעות שגרירות שוויץ בטהרן ופגישות חשאיות בעומאן) במקביל למאמצי דה-אסקלציה במלחמה במזה"ת.
גם איראן נוטה לחשוב בכיוון הדיפלומטי. במשפט יוצא דופן שנבלע בין שורות בדוח הערכת המודיעין הלאומי האמריקני נאמר כי איראן אמרה שתהיה מוכנה לשקם את ההגבלות על העשרת אורניום במתכונת הסכם הגרעין הישן. בתנאי שסבא"א תסגור את חקירות "התיקים הפתוחים" בעניין שרידי אורניום בשני אתרים לא מוצהרים. כמו שניתחתי במאמרי הקודם, זה היה כנראה המכשול העיקרי שמנע הגעה להסכם גרעין מחודש באוגוסט 2022. ארה"ב תצטרך למצוא פתרון יצירתי לקולות רפאים מן העבר של אתרים לא-מוצהרים מתכנית גרעין ישנה שנסגרה ככל הנראה לפני 20 שנה.
Shemuel Meir is an independent Israeli strategic analyst. Graduate of the Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) and a former IDF and Tel Aviv University researcher.
הכותב הוא החוקר העצמאי והאובייקטיבי היחיד בישראל שעוקב באופן רצוף ומעמיק אחר נושא הגרעין האיראני על היבטיו השונים והמורכבים. חוקרים ומומחים אחרים כמעט ולא נשמעים. העתונות הישראלית לא סוקרת את הנושא באופן קבוע ומקצועי ועוסק בעיקר בחיפוש כותרות שלא מבוססות על בדיקה וניתוח מקצועיים מעמיקים. הממסד הישראלי עוסק כל העת במניפולציות תעמולתיות שמשרתות אינטרסים פוליטיים ומשאירים את הציבור באפלה בתחום שאין שני לו בכל הקשור להשרדותה של מדינת ישראל. הציבור חי ממידע סרק, מרשה להנהגה הפוליטית והביטחונית להסתתר מאחורי סודיות מוחלטת ומפקיד את חייו וגורלו בידי חבורת אנשים שמורידה בעליל את ישראל לשאול. מע עוד צריך הציבור לראות כדי להבין שהוא מובל כצאן לטבח.