ראש הממשלה נתניהו במצוקה. אחת הדרכים שבחר לצאת מהסבך של ממשלה קיצונית שהקים ומן הפרק השחור של הדמוקרטיה בישראל שנרשם על שמו בחודשים אלה היה להביא את בשורת "השלום הסעודי " כאן ועכשיו.
לשם כך שיגר נתניהו לוושינגטון את שליחו האישי החשאי רון דרמר - שעומד בראש משרד אמורפי לנושאים אסטרטגיים - לשיחות דחופות עם ממשל ביידן. זאת במטרה "לסייע" להעביר בקונגרס יוזמה גרעינית רווית סיכונים שאף ממשל אמריקני לא הסכים לה לפני כן: לאפשר יישום הדרישה הסעודית להעשיר אורניום בשטחם. הסכמה ישראלית שנרמזה בראיון של דרמר לטלוויזיה הציבורית האמריקנית. העשרת אורניום היא חלק בלתי נפרד בדוקטרינת הגרעין הלאומית של סעודיה ותנאי במתווה של ריאד לשלום ונורמליזציה עם ישראל.
לא ברור אם טרם שליחותו הגרעינית של רון דרמר לוושינגטון - נערכו דיונים בקבינט הביטחוני בשיתוף ותוך התייעצות עם הגורמים המופקדים על הנושא - הועדה לאנרגיה אטומית וגופי המודיעין אמ"ן המעריך הלאומי והמוסד. ניתן להעריך כי בדיון במערכת קבלת החלטות מסודרת בהשתתפות כל גופים הרלוונטיים - היו גוברים השיקולים אודות הסיכונים לביטחון ישראל הכרוכים בהעשרת אורניום על אדמת סעודיה. ביטוי לכך ניתן למצוא במאמרו של המשנה לשעבר למנכ"ל הועדה לאנרגיה אטומית, ד"ר אלי לויטה, שקורא לנשיא ביידן לחשוב מחדש על העסקה הסעודית.
השגת שלום ונורמליזציה עם סעודיה חשובים אבל לא במחיר של תקדים גרעיני מסוכן. העשרת אורניום לצרכים אזרחיים על אדמת סעודיה עלולה לשמש, בעתיד רווי אי-ודאות, פלטפורמה למסלול מהיר להעשרה צבאית גבוהה לנשק גרעיני. טריגר לדרישה דומה להעשרת אורניום מצד מדינות נוספות במזה"ת. לפתוח תיבת פנדורה לפרוליפרציה של נשק גרעיני במזה"ת. לעודד מרוץ חימוש גרעיני אזורי ולהביא לאובדן מונופול ישראלי בתחום. מול תכנית גרעין סעודית בחסות ממשל אמריקני, תתקשה ישראל ליישם את "דוקטרינת בגין" וחופש הפעולה שהיא שומרת לעצמה בתחום הסיכול הגרעיני.
למזלה של ישראל, הדרישה הסעודית להעשיר אורניום בשטחם נמצאת בהתנגשות ישירה עם מדיניות ארה"ב למניעת פרוליפרציה גרעינית ועם החוק האמריקני לשת"פ גרעיני: חקיקת סעיף 123 שאוסרת העשרת אורניום והפרדת פלוטוניום בשטחה של המדינה הרוכשת כורים גרעיניים מארה"ב. זאת במטרה למנוע כל אפשרות למסלול גרעין צבאי. לכן חותרת ארה"ב למסד את המודל של הקמת הכור הגרעיני האזרחי שהוקם באיחוד האמירויות Barakah ולקבוע אותו כ"סטנדרט הזהב" הגרעיני ביחסים בינלאומיים: ויתור מרצון של המדינה הרוכשת על העשרת אורניום בתחומה בצירוף חתימה על הפרוטוקול הנוסף של סבא"א לפיקוח עמוק וחודרני על אתרי הגרעין.
עד היום התנגדה סעודיה להגבלות החקיקה האמריקנית בסוגית הכורים הגרעיניים. מן התדרוך לכתבים השבוע של היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן התברר כי היבטים "טכניים" אלה כהגדרתו, עדין מהווים אבן נגף בדרך להסכם מול סעודיה. בהקשר זה הוסיף סאליבן הערה אניגמטית שלא שמו לב אליה: "ארה"ב תבקש כמובן גם חוות דעת של סבא"א".
בהערתו הקצרה של סאליבן קבלנו כאן חלון והצצה למעמדה הגרעיני הבעייתי של סעודיה. להלן בראשי פרקים: לא זו בלבד שאינה חתומה על הפרוטוקול הנוסף של סבא"א , סעודיה אפילו אינה חתומה על הסכם פיקוח סטנדרטי מלא של סבא"א SAFEGUARDS שנדרש משאר מדינות העולם. למרות דרישות חוזרות של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, סעודיה חתומה רק על הסכם מינורי ישן עם סבא"א של "פרוטוקול כמויות קטנות" SQP שחל על מדינות שאין להן תכניות גרעין ואינו מחייב ביקורות פיקוח תקופתיות. בדומה למעמדה למשל של מדינת פלסטין החברה באמנת NPT . לסעודים אין מסורת ופרקטיקות של פיקוח גרעיני. מה גם שיש לסעודיה רקורד של הסתרה בנושאים אסטרטגיים. דוגמת "הפתעות אסטרטגיות" לא חיוביות של רכש והצבה על אדמתה של טילים בליסטיים סיניים לטווח 2000 ק"מ.
ניתן לומר כי למרות שהיא חתומה על NPT – סעודיה אינה חברה מלאה במשטר הגלובלי של מניעת נשק גרעיני ופיקוח סבא"א. לפיכך, לפני כל דיון של מכירת כורים גרעיניים, צריכה סעודיה להוכיח שתקבל על עצמה את כללי הפיקוח המחמירים של סבא"א ושל ארה"ב.
בהקשר זה, טענתו של רון דרמר כי במקרה של סירוב אמריקני לספק לה יכולת העשרת אורניום על אדמתה תפנה סעודיה לסין או צרפת, ועל כן עדיפה אספקה אמריקנית - טענה שאינה מחזיקה מים. סין לא מכרה עד היום לאף מדינה יכולת העשרת אורניום בתחומה. צרפת היא בעלת ברית צבאית של ארה"ב בנאט"ו ולא סביר כי תפעל בסוגיה קריטית זאת נגד ארה"ב. ובאשר לרוסיה, העניינים כבר נבחנו והיא מקיימת למעשה בעקיפין את "סטנדרט הזהב". כך פעלה רוסיה במכירת הכור הגרעיני בושהר לאיראן ללא יכולת להעשיר אורניום ותוך הקפדה כי מוטות הדלק הגרעיני המשומשים (שעלולים לשמש להפרדת פלוטוניום) יוחזרו לרוסיה. גם בעסקה הרוסית למכירת כורים גרעיניים למצרים נאסרה העשרת אורניום על אדמת מצרים.
זאת ועוד: על פי הסעיף הראשון באמנת NPT , שהוא נדבך יסודי באמנה, כל חמש מדינות הנשק הגרעיני הרשמיות באמנה - ארה"ב, רוסיה, בריטניה. צרפת , סין - מתחייבות שלא להעביר נשק גרעיני למדינה אחרת בעולם ולא "לסייע באיזשהי צורה, או לעודד מדינה שאינה מדינת נשק גרעיני לייצר או לרכוש בכל דרך אחרת נשק גרעיני או התקני נפץ גרעיניים אחרים או שליטה עליהם". על כן, הסכם להעביר לסעודיה יכולת להעשיר אורניום על אדמתה מצד אחת מחברות "מועדון החמש" של הנשק הגרעיני הוא הפרה של האמנה ועלול לגרום לתוצאות גלובליות מרחיקות לכת. עד כדי ראשיתם של תהליכים להתפוררות אמנת NPT והסדר העולמי שעצר התפשטות נשק גרעיני בעולם.
וברקע למשא ומתן שאין עליו הרבה פרטים בין ארה"ב וסעודיה: יש להזכיר את הצהרתו של יורש העצר הסעודי בן סלמן כי אם תשיג איראן נשק גרעיני, תפעל ארצו באופן דומה. אם ברצונה של ארה"ב לקדם הסכם שלום ונורמליזציה בין ישראל וסעודיה, בצד הגרעיני עליה להתמקד רק במכירת כורי גרעין אזרחיים תחת משטר פיקוח מחמיר של סבא"א ובלי שום יכולת להעשיר אורניום על אדמת סעודיה. ארה"ב אינה צריכה להיכנס למו"מ על "הסדרי פשרה" וסידורים משותפים אמריקניים-סעודים להעשרת אורניום כפי שהציעו כמה פרשנים כי גם הערוצים החלופיים להעשרת אורניום - סין, צרפת ורוסיה - יהיו חסומים ככל הנראה בפני הסעודים.
Shemuel Meir is an independent Israeli strategic analyst
Please provide an English translation!!!!