השבוע התפרסם דוח המודיעין הלאומי "הערכת האיום השנתית לשנת 2025". מסמך המודיעין החשוב ביותר בארה"ב. מנהל המודיעין הלאומי הוא ראש קהילת המודיעין האמריקנית לפי חוק הקונגרס ואחראי להכוונה ויישום תכנית המודיעין הלאומית של כלל 18 סוכנויות המודיעין האמריקני. מנהל המודיעין הלאומי, במעמד של שר בקבינט של הנשיא טראמפ, הוא היועץ הראשי (מינוח שבא לציין, הגורם הקובע) של הנשיא והמועצה לביטחון לאומי בכל הקשור ליכולות, כוונות ואיומים אסטרטגיים על ארה"ב. במקביל לדוח המסווג המוגש לנשיא ולוועדת הסנאט לענייני מודיעין, מפרסם מנהל המודיעין הלאומי גם גרסה לא-מסווגת לטובת שיח ציבורי על בסיס עובדות במדינה דמוקרטית.
אותנו מעניין הנושא האיראני. אנליסטים ומומחים בארה"ב ואירופה יופתעו ללמוד כי מכוני מחקר, מומחים לאיראן ועיתונאים בכירים בישראל התעלמו, ולא הגיבו לדוח המודיעין החשוב שהתפרסם השבוע. כמו שלא התייחסו לדוחות המודיעין הלאומי בשנים קודמות. רק עמוס הראל, הפרשן הצבאי של עיתון הארץ, התייחס בקצרה בטור סיכום השבוע למלחמת עזה גם לדוח המודיעין הלאומי האמריקני החדש בהקשר לאיראן. ההסבר להתעלמות בישראל במהלך כל השנים, מופיע בשורה מרכזית בדוח המודיעין הלאומי אשר סותרת את הצהרות נתניהו והנרטיב הפרשני המקובל בישראל: "אנחנו ממשיכים להעריך כי איראן אינה בונה נשק גרעיני וכי חמנאיי לא העניק אישור לחידוש תכנית הנשק הגרעיני שהוא השעה והפסיק בשנת 2003".
נוסח זהה להערכת המודיעין הלאומי האחרונה של ממשל ביידן שהתפרסמה בגרסה הלא מסווגת בראשית דצמבר 2024. ובאופן דומה בכל הערכות המודיעין הלאומי בשני העשורים האחרונים. החל מהערכת המודיעין הלאומי בשנת 2007 שהעריכה בסבירות גבוהה כי איראן הפסיקה בשנת 2003 את תכנית הנשק הגרעיני ולא חידשה מאז. הערכת מודיעין שסימנה קו פרשת מים בתפיסת איום הגרעין האיראני, והתקבלה בישראל באותם ימים בהפתעה גמורה של "רעם ביום בהיר".
להשלמת תמונת המודיעין: ראש סי.אי.איי. היוצא ביל ברנס הדגיש בראיון אחרון ברדיו הציבורי לפני סיום כהונתו בינואר 2025 כי אין לארה"ב הוכחה שאיראן החליטה לבנות נשק גרעיני. הוא אינו רואה כיום שום סימן כי איראן קבלה החלטה להפוך את החלטת המנהיג העליון משנת 2003 שהביאה לעצירת תכנית קבוצת הנשק לייצור נשק גרעיני. בראיון קודם באוקטובר 2024 הבהיר כי הסוכנות תוכל לגלות היפוך בהחלטה האיראנית לקראת חידוש קבוצת הנשק כבר בשלב מוקדם.
בנוסף להערכת המודיעין האמריקני כי איראן אינה מפתחת נשק גרעיני ואין קבוצת נשק גרעיני, גם מה שלא מופיע ולא נאמר בדוח המודיעין מספק לנו תובנות חשובות. בבחינת הכלב שלא נבח באותו הלילה, בסיפור הבלשי של שרלוק הולמס. בדוח המודיעין האמריקני אין אישוש לרמזים בתקשורת בישראל על מידע התרעתי חדש בדבר חידוש קבוצת הנשק וניסויים במודלים ממוחשבים ומטלורגיה לייצור נשק גרעיני במתקן פרצ'ין למשל, בדיווחי הפרשן ברק רביד. וגם לא לקביעות הפסקניות של יעקב נגל, לשעבר ממלא מקום ראש מל"ל המטה לביטחון לאומי ונאמנו של נתניהו (וכיום הנציג הבכיר בישראל של הקרן האמריקנית להגנת הדמוקרטיות ). לפי יעקב נגל שמתבסס על מאמרים וניירות עמדה של הקרן האמריקנית, תכנית הגרעין האיראנית התקדמה הרבה מעבר להאצה בהעשרת אורניום ולהערכתו "אין ספק, איראן התניעה מחדש את קבוצת הנשק הגרעיני אשר פועלת בחשאי ללא אישור רשמי של המנהיג העליון, אבל תוך העלמת עין מכוונת מצידו".
באופן מפתיע, בדוח המודיעין הלאומי לשנת 2025 לא מופיעה התוספת הקבועה מדוחות קודמים, הצמודה להערכה שאיראן אינה בונה נשק גרעיני, ובה מבהירים כי איראן ביצעה "פעולות שמציבות אותה בעמדה טובה יותר לייצר נשק גרעיני אם תחליט כך" דוגמת האצה בהעשרת אורניום בדרגה גבוהה של 60 אחוזים וגידול מלאי האורניום המועשר שמאפשר לה לייצר יותר מתריסר פצצות. נושא האורניום המועשר מוזכר בחטף רק במשפט אחד בדברי הפתיחה של מנהלת המודיעין הלאומי , טולסי גבהארד, כאשר הציגה את הדוח בועדת הסנאט: "מלאי האורניום המועשר של איראן נמצא ברמות הגבוהות ביותר והוא ללא תקדים עבור מדינה שאין לה נשק גרעיני". לא נראה כי השמטת נושא העשרת האורניום בטקסט של דוח המודיעין הלאומי החדש היא מקרית. יתכן והיא מעידה על הסטת נקודת הכובד במעקב המודיעיני. לחוקר שאינו חשוף לחומרי המודיעין המסווגים עליהם בנוי דוח המודיעין הלאומי יהיה קשה למצוא תשובה להשמטה.
עם זאת, מודגשת בדוח דאגה מאיום מופשט לכאורה, איום השינוי בדוקטרינת הגרעין האיראנית. דוח המודיעין הלאומי מדגיש כי בשנה האחרונה חל באיראן כרסום ב"טאבו של עשורים רבים" לפיו אין דנים בפומבי בנשק גרעיני. לפי הדוח, גברה התעוזה והתחזק משקלם של תומכי נשק גרעיני במערכת מקבלי ההחלטות. ניתן להבין כי דוח המודיעין האמריקני מביע כאן דאגה מאפשרות מסוכנת של מעבר ממצב איסור נשק גרעיני לתפיסה של שימושיות נשק גרעיני. תפיסה חדשה של ביטחון לאומי שיתכן ונועדה בראיית האיראנים להביא "תיקון" במאזן האסטרטגי וההרתעה שנפגעו עם קריסת הדוקטרינה של הגנה-קדמית (נפילת חיזבאללה ומשטר אסד בסוריה).
למה זה חשוב? יש חשיבות להבין ולפענח את דוחות המודיעין הלאומי האמריקני בנושא האיראני על רקע תופעה אסטרטגית חסרת תקדים בהיקפה ועצימותה בישראל. קריאות פומביות למלחמת מנע נגד אתרי הגרעין של איראן בטווח זמן מיידי. ראש הממשלה נתניהו מדגיש בהופעותיו את חופש הפעולה לתקיפת מנע כאן ועכשיו של אתרי הגרעין באיראן. פוליטיקאים ופרשנים בכירים מדברים בלשון אחידה על הזדמנות בלתי חוזרת לתקוף את פרויקט הגרעין. על הסרת המחסומים של ממשלים קודמים וקבלת אור ירוק למלחמת מנע עם כניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן.
אך באותו זמן הם מתעלמים לדעתי מנקודה משמעותית. מתעלמים מהערכת המודיעין הלאומי האמריקני שקובעת כי איראן אינה בונה נשק גרעיני ואין לה תכנית קבוצת נשק גרעיני. הערכת מודיעין אשר מחייבת, להבנתי, את נשיא ארה"ב ואינה מאפשרת לו לפתוח במלחמת מנע או להסמיך את ישראל לתקוף מטעמו. הערכת המודיעין הלאומי השנתית היתה המחסום המרכזי להתנגדות נשיאי ארה"ב בעשורים האחרונים להעניק לנתניהו אישור לתקוף את אתרי הגרעין. וגם, הלקח המר של מלחמת מנע ופלישה לעיראק בשנת 2003 על בסיס אמונה שגויה ומודיעין מוטה כי סאדם חוסיין מחזיק בנשק גרעיני.
אנחנו לא יודעים איך יפעל הנשיא טראמפ והאם נתניהו בונה על כך שהפעם יתעלם הנשיא מדוחות המודיעין הלאומי. אנחנו בעיצומה של אי-ודאות במשבר הגרעין האיראני ולאן הולכים מכאן. מה שתיארתי במאמרי הקודם, אניגמת איראן. הנשיא טראמפ משגר דף מסרים סותרים. מצד אחד איום להפעיל אופציה צבאית , ובאותה נשימה כי יעדיף פתרון דיפלומטי וחתימה על הסכם גרעין חדש. טראמפ יצטרך לקחת בחשבון, בנוסף לאי-רצון להסתבך במלחמה רחבה נוספת במזה"ת, את הערכות המודיעין האמריקני כי תקיפת אתרי הגרעין עלולה להוביל לתגובת-נגד איראנית של שינוי הדוקטרינה הגרעינית, העשרת אורניום לדרגה צבאית 90 אחוזים של נשק גרעיני, פרישה מאמנת אנ.פי.טי. לאיסור נשק גרעיני וחידוש קבוצת הנשק הגרעיני. איראן תעבור אז ממצב מדינת סף גרעינית למצב מדינת נשק גרעיני. מציאות אזורית ועולמית חדשה ומסוכנת.
Shemuel Meir is an independent Israeli strategic analyst. Graduate of the Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) and a former IDF and Tel Aviv University researcher.
כרגיל, מאמר מאלף. הנקודה המרכזית והמפחידה היא שלחלוטין אי-אפשר לנבא או להעריך מה טראמפ יעשה. הכללים של מה שמחייב את הנשיאים בעבר אין להם משמעות כעת.