באופן מפתיע, איום הגרעין האיראני נדחק בשנה האחרונה מן הכותרות הראשיות בישראל. למרות דוחות סבא"א על האצה והרחבה בתכנית הגרעין שהביאו את איראן למעמד מדינת סף של נשק גרעיני. דממה גם מכיוון ראש הממשלה נתניהו. מי שהכריז על עצמו "מגן ישראל" מפני הגרעין האיראני. כולנו זוכרים את הנאומים הכמעט שבועיים של נתניהו על "פצצה איראנית מחר בבוקר". בדיווחים סביב המושב האחרון של מועצת הנגידים של סבא"א בחודש יוני 2024 הורגשה התעוררות בשיח הגרעין האיראני בישראל.
בעיתונים ובאמצעי התקשורת דיווחו בהתלהבות על קבלת ההחלטה בסבא"א לגינוי איראן ."שעון מתקתק" לקראת העברה של סוגית גרעין איראן למועצת הביטחון. בהודעה רשמית של משרד החוץ , קידם שר החוץ ישראל כץ בברכה את החלטת הגינוי של סבא"א "בסוגית ההפרות של איראן" בתחום הגרעיני. המינוח "הפרות" מופיע ארבע פעמים בטקסט. זה כנראה המוטיב המרכזי שתנסה ישראל לקדם בתקופה הקרובה בזירה הבינלאומית.
כל מי שעוקב לעומק ובאופן רציף אחרי ההתפתחויות יימצא אי-התאמה בין מה שנאמר וחושבים בישראל בנושא הגרעין האיראני ובין ההתרחשויות במגרש האסטרטגי-דיפלומטי בזירה הגלובלית. במאמר היום, אנסה לנתח את ההתפתחויות האחרונות בסוגית גרעין איראן כפי שאני רואה אותן.
מה היה לנו? מועצת הנגידים של סבא"א אישרה והעבירה החלטה שיזמו שלוש המדינות האירופיות החתומות על הסכם הגרעין - בריטניה, צרפת וגרמניה - לגינוי איראן על "סירוב מתמשך לשתף פעולה עם סבא"א" באשר לשרידי אורניום שנמצאו בשני אתרים לא-מוצהרים. זאת, על פי המחוייבות שלה לאמנת אנ.פי.טי. למניעת פרוליפרציה של נשק גרעיני. רק רוסיה וסין התנגדו. ארה"ב שבתחילה התנגדה לרעיון של החלטת גינוי הצטרפה ברגע האחרון על מנת לשמור על אחדות השורות עם בעלות הברית שלה בנאט"ו ועל אמינות סבא"א בנושא שהוא בליבת מטרות הסוכנות: מערך כללי הפיקוח של סבא"א שנועדו למנוע הסטה של חומרים גרעיניים למטרות של נשק גרעיני. צריך להבהיר: הסרבנות האיראנית אינה מתייחסת לעצם כניסת פקחי הסוכנות לאתרים הבעייתיים. פקחי סבא"א נכנסו לאתרים באישור איראני (בהתאם לפרוטוקול הנוסף) ולקחו דגימות קרקע. מה שאיראן נדרשת והיא מסרבת בשנים האחרונות: לתת לסבא"א תשובות מספקות על שרידי האורניום שנמצאו באתרים אלה.
יתכן והצטרפות ארה"ב להחלטת הגינוי ברגע האחרון תרמה להנמכת גובה הלהבות של המשבר הגרעיני. איראן שלא כדרכה הגיבה בינתיים באופן מתון למה שהגדירה "החלטה פוליטית לא מועילה". להחלטת הגינוי הקודמת בנובמבר 2022 הגיבה בהעשרת אורניום 60 אחוזים באתר פורדו המבוצר התת-קרקעי. החלטת הגינוי החדשה מציבה אפשרות ל"צעדים נוספים" מול איראן אם תתמיד בסרבנותה אך לא נאמר כי איראן נמצאת במצב הפרה לאמנת אנ.פי.טי. מה שהיה מחייב להעביר את התיק האיראני למועצת הביטחון. ארה"ב נמנעה הפעם מציטוט הסעיף במסמך היסוד של סבא"א כפי שעשתה בהחלטת הגינוי הקודמת בנובמבר 2022 ובו רמז למצב "אי-ציות" שמחייב העברת הנושא למועצת הביטחון. יתר על כן, בסייפא של החלטת הגינוי מבטיחות ארה"ב ומדינות המערב כי תשובות איראניות מספקות לסבא"א יביאו לסגירת התיק האיראני.
החלטת הגינוי נוגעת רק ל"תיקים הפתוחים" מול סבא"א בסוגית האתרים הלא-מוצהרים. ארה"ב מודעת ומודאגת מחומרת התמונה הגרעינית הכוללת שהציג ראש סבא"א רפאל גרוסי . בעיקר העשרת אורניום גבוהה (60 אחוזים וגם 20 אחוזים), הפגיעה הקשה ביכולות הפיקוח כתוצאה מהשעיית הפרוטוקול הנוסף לביקורות באתרים לא-מוצהרים והסרת מצלמות הפיקוח מאתרי הצנטריפוגות. מה שגרם ל"אובדן רציפות הידע והמעקב" של סבא"א ופגע ביכולת לפקח באופן מלא על האתרים הגרעיניים. בתקופה האחרונה נוסף חשש חדש עם ההצהרות פומביות של בכירים איראניים לשעבר בדבר יכולת טכנולוגית מהירה של "חיבור הרכיבים והחומרים שכבר יש בידם לכדי פצצה" ושינוי אפשרי בדוקטרינה הגרעינית לכיוון של הרתעה גלויה. מה שיחייב את איראן לפרוש מאמנת אנ.פי.טי ולגרש מתחומה את פקחי סבא"א. נציין כי ההצהרות "הגרעיניות" של בכירים איראניים לשעבר התחילו לפני מלחמת הטילים הישירה בין איראן-ישראל באפריל האחרון.
התמונה הגדולה של מצב הגרעין האיראני, ולא רק "התיקים הפתוחים" של האתרים הבלתי מוצהרים, היא שהביאה את שגרירת ארה"ב בסבא"א לאורה הולגאת להדגיש כי החלטת הגינוי צריכה להיות צעד ראשון באסטרטגיה רחבה יותר "שנועדה להשיג פתרון יציב ואפקטיבי לתכנית הגרעין האיראנית". ניתן לראות כאן רמז למאמצים אמריקניים לחידוש דיאלוג דיפלומטי להשגת הסכם גרעין מחודש. לפי רמזים של ראש סבא"א רפאל גרוסי ניתן להסיק כי בערוצים אחוריים חשאיים שמתקיימים ברציפות בין איראן וארה"ב (דרך שגרירות שוויץ בטהרן ומפגשים בעומאן) מאז פרוץ מלחמת עזה באוקטובר 2023 דנים גם בתכנית הגרעין האיראנית. בהמשך להסכם "הבנות" בין ממשל ביידן ואיראן (קיץ 2023) להקפאה בשלב זה של רמת העשרת אורניום כך שלא תחרוג מדרגה של 60 אחוז.
המוטיב של חזרה למתווה הסכמי של שיתוף פעולה במקום המצב הנוכחי של עימות בתחום הגרעיני הופיע בהערה מפתיעה של השגרירה האמריקנית לסבא"א: היה חשוב לנציגה האמריקנית להפריך את הטענה כי ארה"ב היא שגרמה מסיבות פוליטיות לכישלון המתווה לחידוש הגבלות הסכם הגרעין הישן בקיץ 2022 . השגרירה הדגישה כי איראן היא שהכשילה את המהלך עם "דרישות בלתי קבילות שחרגו מתחום הסכם הגרעין". היא לא אמרה שאיראן אינה מעוניינת בהסכם גרעין מחודש. השגרירה התכוונה לדרישה איראנית (כנראה מכשול אחרון שנותר) לסגור את התיקים הפתוחים בסבא"א בסוגית האתרים הבלתי-מוצהרים. מה שארה"ב והמעצמות לא יכלו לקבל. מעגל קסמים שהביא לסיכול האפשרות הסבירה לחידוש הסכם הגרעין בהצעה של המעצמות והאיחוד האירופי (הגוף האחראי לתיאום שיחות הגרעין) באוגוסט 2022. חידוש הסכם הגרעין היה אחד היעדים המרכזיים של ממשל ביידן עם כניסתו לבית הלבן.
היתה אמירה מפתיעה נוספת בדברי השגרירה האמריקנית: בין כל הנתונים על האצה מדאיגה במלאי של אורניום מועשר בדרגה גבוהה 60 אחוזים היא העירה בסוף דבריה כי איראן ביצעה צמצום ודילול של 5.9 ק"ג מהסך הכולל של 142 ק"ג. אמנם הפחתה כמותית קטנה אבל חשיבותה גדולה: איתות איראני שלא בדרך של דיבורים והצהרות על נכונות לדיאלוג והגבלת אורניום בהעשרה גבוהה. איתות לא-מילולי אשר אנליסטים של מודיעין מייחסים לו אמינות גבוהה. מדברי השגרירה בסבא"א מתברר כי האיתות נקלט היטב בצד האמריקני. שני הצדדים מודעים לצורך בהסכם גרעין חדש.
הסימנים החיוביים שהבאתי כאן ממושב סבא"א מצאו ביטוי בדבריו של ראש סבא"א גרוסי בחודש מאי בתום ביקורו בטהרן. במסגרת הביקור נדונו הכנות להשקה מחודשת של המסמך המשותף (מרס 2023) להכפלת מספר הפקחים באתר הצנטריפוגות פורדו והצבה מחדש של מצלמות הפיקוח באתרי הצנטריפוגות. בראיון לפיננשייל טיימס (14 מאי 2024) בכותרת "איראן פתוחה לדיאלוג רציני" אמר ראש סבא"א כי לראשונה מזה יותר משנה מבקשת איראן להפחית את המתיחות עם ארה"ב, להיכנס לדיאלוג רציני עם סבא"א ולדון בצעדים קונקרטיים. לרוע המזל, הדיאלוג עם הצוותים הטכניים הבכירים של סבא"א ואיראן נקטע עם מותם של נשיא איראן ושר החוץ האיראני בתאונת המסוק (19 מאי).
מכל מקום, באשר למחלוקת המרכזית שמנעה חידוש הסכם הגרעין - שרידי אורניום שנמצאו באתרים הלא מוצהרים והחשש הנובע מכך לקיומה של תכנית נשק גרעיני חשאית - מן הראוי לציין כמה דברים שלפעמים נשכחים בדיון אבל חשיבותם רבה להבנת התמונה. מדובר באתרים ישנים שהיו סודיים פעם אבל לא היום של תכנית גרעין שנסגרה לפני 20 שנים. פקחי סבא"א ביקרו באתרים והביאו דגימות קרקע. לפי הגופים המוסמכים ביותר בנושא, אין נשק גרעיני באיראן. דוחות המודיעין הלאומי האמריקני מאז שנת 2007, אשר מחייבים את נשיא ארה"ב, העריכו כי תכנית הנשק הגרעיני של איראן נסגרה בשנת 2003 ולא חודשה. גם דוח המודיעין הלאומי האחרון (מרס 2024 ) מעריך כי "איראן אינה מבצעת כיום פעילויות שנדרשות לייצור התקן גרעיני לניסוי גרעיני". אין קבוצת נשק לפיתוח נשק גרעיני. ראש סבא"א גרוסי אמר בראיון האחרון לפיננשייל טיימס כי "אין הוכחה שיכולה להצביע כי איראן פעלה, או פועלת או מתכננת לפעול לכיוון תכנית נשק גרעיני".
סוגית הגרעין האיראני היא מורכבת, רב-שכבתית עם חשיבות מרובה לפרטים טכניים וניואנסים דיפלומטיים. סוגיה אסטרטגית של משבר גרעיני מתמשך על פני שני עשורים. סוגיה לא פתורה עד הסוף באשר למניעים של תכנית הגרעין האיראנית: הגנתיים לצרכי הרתעה והישרדות המשטר? למטרות התקפה? על מנת לעלות על מסלול דיאלוג דיפלומטי מול איראן במטרה למנוע תרחישים מסוכנים לא רצויים של מדינת נשק גרעיני באופן מלא בדגם של צפון קוריאה תצטרך ארה"ב בשלב ראשון למצוא פתרון יצירתי לקולות מן העבר של אתרים לא-מוצהרים בתכנית ישנה שנסגרה ככל הנראה לפני 20 שנה.
Shemuel Meir is an independent Israeli strategic analyst. Graduate of the Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) and a former IDF and Tel Aviv University researcher.