בכותרת ראשית באותיות ענק בעמוד הראשון בעיתון הנקרא ביותר בישראל (ידיעות אחרונות 8 מרס 2024) דיווח נדב אייל "איראן פועלת להשגת חלקים להרכבת נשק גרעיני". הודגש כי איראן מנצלת הזדמנות באירועי מלחמת עזה לקידום תכנית הגרעין הצבאית. שלושה "בכירים בישראל" אמרו לכתב העיתון כי איראן אינה מסתפקת עוד בהעשרת אורניום בדרגה גבוהה (60 אחוזים לפי דוחות סבא"א) והיא החלה לקדם באופן אקטיבי את התכנית הצבאית של "קבוצת נשק" לבניית פצצה גרעינית.
אם הדיווח של נדב אייל נכון אזי מדובר בהתפתחות דרמטית מדאיגה ביותר. רק שלא בטוח כי כך פני הדברים ונראה כי איראן אינה דוהרת לפצצה. אין בכתבה של נדב אייל, שנסמכת על גורמים ישראליים לא מזוהים, ראיות שיתמכו בטענה בדבר חידוש המסלול הצבאי לפיתוח פצצה איראנית. בניתוחים שלי בבלוג "שיח אסטרטגי" בעיתון הארץ והניוזלטר האסטרטגי הצבעתי על תמונה שונה: תכנית הגרעין הצבאית לפיתוח נשק גרעיני באיראן נעצרה ונסגרה בשנת 2003 ולא חודשה מאז. הניתוח שלי במהלך השנים התבסס על חומר גלוי מהיימן ועובדתי ככל האפשר ממקורות מזוהים כמו הרצאות של ראש סי.איי.אה ביל ברנס, דוחות שנתיים של המודיעין הלאומי האמריקני ודוחות הפיקוח הרבעוניים של סבא"א. מסוג החומרים העובדתיים שלא זכו להדים בישראל. במאמר היום אנסה לשרטט תמונה מעודכנת של הגרעין האיראני בהתבסס על אותם מקורות מודיעין גלוי.
מתחילים. דוח המודיעין הלאומי שהוגש השבוע לוועדת המודיעין בסנאט בהשתתפות ראשי כל סוכנויות המודיעין האמריקני (והופץ מייד לידיעת הציבור) קבע כבר בשורת הפתיחה בפרק האיראני: "איראן אינה עוסקת בפעילויות החיוניות הנדרשות לייצור התקן גרעיני מוכן לניסוי גרעיני". ניסוח זהה להערכת המודיעין בשנה שעברה ובשנים הקודמות. כך בעצם, בכל הערכות המודיעין שמוגשות לבית הלבן ולקונגרס ומחייבות את נשיא ארה"ב, החל מהערכת המודיעין הלאומית בשנת 2007 שהעריכה בסבירות גבוהה כי איראן הפסיקה בשנת 2003 את תכנית הנשק הגרעיני, ולא חידשה אותה. מאז היה למודיעין האמריקני הרבה זמן לבדוק ולבסס את הדברים. אין נשק גרעיני באיראן. במאמר מוסגר, זאת הסיבה המרכזית לכך שארה"ב הטילה וטו ולא העניקה אור ירוק לתרחישי מלחמת מנע של ישראל נגד אתרי הגרעין על אדמת איראן.
דוח המודיעין האמריקני מציין כי איראן ממשיכה בפיתוח וייצור צנטריפוגות מתקדמות. יש לה את התשתית והניסיון שיאפשרו לייצר במהירות אורניום בדרגת נשק גרעיני אם תחליט כך. המודיעין האמריקני מעריך כי איראן עלולה לשקול העשרת אורניום לדרגה צבאית 90 אחוז בתגובה להטלת סנקציות נוספות נגדם או התקפה על אתרי תכנית הגרעין. מן העבר השני, המודיעין האמריקני מעריך במשפט יוצא דופן אשר נבלע בין שורות הדוח: איראן מוכנה לשקם ולאמץ מחדש את מגבלות הסכם הגרעין הישן על העשרת אורניום והצנטריפוגות. זאת בתנאי שסבא"א תסגור את חקירות "התיקים הפתוחים" של שני האתרים הלא-מוצהרים , ככל הנראה מתכנית הגרעין הישנה שנסגרה, בהם התגלו שרידי אורניום. סוגיה שהיתה מכשול מרכזי לאי-השגת הסכם גרעין מחודש והביאה להתפוגגות המאמצים להשגתו בספטמבר 2022.
בשנה האחרונה התריעו דוחות הפיקוח של סבא"א מפני הרחבה והאצה בהעשרת אורניום באיראן. לפי הדוח האחרון, מתוך מלאי האורניום המועשר 5525 ק"ג יש לאיראן 121 ק"ג אורניום בהעשרה גבוהה 60 אחוזים שהיא הכי קרובה להעשרה צבאית 90 אחוזים. כמות מספיקה של אורניום מועשר לבניית מספר ראשי קרב גרעיניים. אבל מה שמטריד את ראש סבא"א רפאל גרוסי במיוחד הם המכשולים שמציבה איראן למערך הפיקוח (למשל, איסורי ויזה לפקחים ממדינות המערב והסרת המצלמות מאתרי הצנטריפוגות), אי יכולת לבצע ביקורות פתע בגלל השעיית הפרוטוקול הנוסף כתוצאה מהתפרקות הסכם הגרעין עם המעצמות. בדוחות הרבעוניים של סבא"א מודגש החשש מאובדן המשכיות ורציפות הידע הגרעיני של הסוכנות בעיקר באשר לייצור ומלאי הצנטריפוגות. במושב סבא"א האחרון בראשית מרס 2024 נוספה עוד דאגה: כאשר הכריז ראש הועדה לאנרגיה אטומית האיראנית לשעבר עלי אכבר סאלחי כי "ארצו הצליחה לחצות את כל המפתנים הטכנולוגיים והמדעיים" וברשותם כל הרכיבים הנדרשים להרכיב נשק גרעיני. גרוסי ראה את הדברים בחומרה ודרש מאיראן לדווח לסוכנות בעניין זה.
אבל גם מנקודת המבט של סבא"א, תמונת הגרעין מורכבת יותר מאשר המוסכמה המקובלת בשיח של פוליטיקאים ופרשנים בישראל "איראן דוהרת לפצצה" שנוהגים להצמיד לדוחות הסוכנות. צוהר להבנה טובה ניתן לקבל דווקא בפגישות הלא-פורמליות של גרוסי מחוץ למטה הסוכנות בוינה כפי שהראנו בשיחותיו בפסגת דאבוס. ראש סבא"א הדגיש כי למרות המלאי המדאיג של אורניום מעושר בדרגה גבוהה "איני בא להגיד שיש להם נשק גרעיני". בגילוי לב מפתיע אמר כי אין לסוכנות שהוא עומד בראשה שום דבר נגד תכנית הגרעין של איראן, כולל העשרה גבוהה, כל עוד מצייתת איראן לכל המחויבויות שלה בהתאם לאמנת אנ.פי.טי. למניעת נשק גרעיני וכללי הפיקוח של סבא"א.
זאת ועוד: גרוסי הדגיש את הצורך בדיאלוג ודיפלומטיה עם איראן, במיוחד על רקע ההסלמה במלחמת ישראל-חמאס וסיכונים להידרדרות למלחמה רחבה בגזרת איראן-לבנון. כמו גם בגלל היחסים הרעועים בין איראן וארה"ב שעלולים לסבך את המאמצים הבינלאומיים לבלום התפתחויות שליליות בתכנית הגרעין. האם בהדגשת המסר הדיפלומטי ניסה ראש סבא"א לאותת למעצמות כי עליהן להזדרז, לשבור את הקפאון המסוכן ולחדש המאמצים למתווה הסכם גרעין חדש? ערפל קרב דיפלומטי היה מאז ומתמיד מרכיב בלתי נפרד בסאגה של הגרעין האיראני.
זווית נוספת לראייה מורכבת של תמונת הגרעין האיראני ניתן היה למצוא במקום לא צפוי בשורות הצבא: שימוע בשבוע שעבר של מפקד סנטקום גנרל מייקל קורילה בוועדת הכוחות המזויינים של הסנאט. גנרל קורילה עשה בדבריו הבחנה ברורה בין אגירת אורניום מועשר כולל בהעשרה גבוהה ובין "נשק גרעיני שאין להם כיום". להערכתו, מטרתה של איראן להישאר במעמד מדינת סף גרעינית (ניסוח שמתבקש לאור תמונת המצב הגרעיני אבל לא שמענו אותו מאישיות בכירה עד כה). על בסיס חומרי המודיעין שברשותו הוא אינו מאמין כי האיראנים קבלו החלטה לפתח נשק גרעיני. להערכת סנטקום, איראן תוכל לייצר מספיק אורניום בהעשרה צבאית 90 אחוזים לשלוש מערכות נשק בתוך מספר שבועות. גנרל קורילה מסכם ואומר לסנטורים: נשק גרעיני בידי איראן ישנה את פני המזה"ת לנצח ויביא בוודאות למרוץ חימוש גרעיני באזור. סיבה מספיק טובה לממשל האמריקני לפעול ביתר מרץ לכינון מתווה חדש לבלימת הגרעין האיראני.
Shemuel Meir is an independent Israeli strategic analyst