האם איום הגרעין האיראני חוזר? לפחות לפי כותרת ראשית בעמוד השער בעיתון מעריב של יום ששי האחרון (19 ינואר 2024). כותרת שבישרה בהבלטה רבה "נוגעים בפצצה". הדיווח בפנים העיתון המשיך: "איראן דוהרת לעבר נשק גרעיני" בהתבסס על דבריו של ראש סבא"א רפאל גרוסי בראיון לאתר בלומברג בפורום דאבוס. לפי הדיווח המקורי והראיון באתר בלומברג, לאיראן יש כמות מספיקה של אורניום מעושר לבניית מספר ראשי קרב גרעיניים. האם היה זה המסר היחיד של ראש סבא"א בפורום דאבוס?
רפאל גרוסי היה פעיל מאד בפסגת פורום דאבוס בשבוע שעבר וקיים פגישות רבות עם ראשי מדינות, שרים, פוליטיקאים וראשי תאגידים כלכליים. מתברר כי בשולי הועידה גם התראיין גרוסי, בעצם שוחח בסגנון חופשי שלא כהרגלו במסיבות עיתונאים פורמליות במטה הסוכנות בוינה, עם עיתונאים רבים במתכונת של אחד על אחד. למשל, כתב של בלומברג, כתב של סוכנות הידיעות הצרפתית, אתר אל מוניטור, נשיונל ניוז. מקטעי הראיונות והשיחות של גרוסי בדאבוס ננסה לבנות תמונה: מה חושב גרוסי בסוגית הגרעין האיראני. לתאר באופן מסודר מה אמר ראש סבא"א ולמה הדברים חשובים.
לדברי גרוסי, סבא"א מודאגת בעיקר מהאצה בהעשרת אורניום בדרגה 60 אחוזים שהיא הקרובה ביותר להעשרה צבאית גבוהה (90 אחוזים) לנשק גרעיני. אבל התמונה היא מורכבת. לפי דוח הפקחים האחרון (נובמבר 2023) לאיראן יש מלאי 128 ק"ג בהעשרה 60 אחוזים. בסוף דצמבר הפרה איראן "הסכם הבנות" עם ארה"ב שנועד להאט את קצב העשרת האורניום בדרגה גבוהה ועברה לנתיב האצה. אבל בהערת אגב לכתב סוכנות הידיעות הצרפתית חשף גרוסי נתון שיופיע כנראה בדוח הפיקוח הבא כי כיום "הקצב חזר להיות יציב". אך מייד הוסיף בנימת הסתייגות: אי אפשר לדעת אצלם, זה יכול להשתנות בימים הבאים.
התמונה היא מורכבת ורגישה. ראש סבא"א הדגיש "איני בא להגיד שיש להם נשק גרעיני ". יש להם מלאי מדאיג של אורניום מועשר בדרגה גבוהה אבל לא ראשי קרב גרעיניים. איראן היא המדינה היחידה בעולם שאינה מדינת נשק גרעיני שמעשירה אורניום בדרגה כה גבוהה. בגילוי לב מפתיע אמר גרוסי כי אין לסוכנות שהוא עומד בראשה "שום דבר" נגד תכנית הגרעין של איראן כל עוד היא מתקיימת בשקיפות מול פקחי סבא"א . כל עוד מצייתת איראן לכל המחוייבויות שלה בהתאם לאמנת אנ.פי.טי למניעת נשק גרעיני וכללי הפיקוח של סבא"א. על פי הגדרות אמנת אנ.פי.טי איראן היא מדינה "שאינה מדינת נשק גרעיני" ונאסר עליה לפתח נשק גרעיני.
בהקשר זה, גרוסי מוטרד ביותר מהמכשולים שמציבה איראן לעבודת הפיקוח של סבא"א. בעיקר הגבלת כניסתם של פקחים מנוסים ממדינות מערביות. הוא מתקומם על הסיטואציה בה איראן מענישה את סבא"א בגלל "גורמים חיצוניים". על כך שאיראן "לוקחת את סבא"א בת ערובה" למחלוקות הפוליטיות שבין מעצמות המערב - ארה"ב, צרפת ובריטניה - ובין איראן, ומפריעה לסוכנות למלא את תפקידה. גרוסי מדגיש כי זה בלתי קביל בעיניו. ראוי לציין כי במסגרת ההפרעות לסבא"א, גרוסי אינו מזכיר בראיונות את משבר המצלמות באתרי הצנטריפוגות ואת הסיכומים הזמניים בעניין זה מחודש מרס האחרון שאיראן אינה מקיימת באופן מלא כפי שהבטיחה. בראיית סבא"א, לפגיעה מתמשכת ביכולות הפיקוח יש השלכות קשות, אולי יותר מהנתונים הכמותיים על הרחבה והאצה בהעשרת אורניום. מכשולים בתחומי הפיקוח יוצרים בעייה חמורה באשר ליכולת להבטיח המשכיות ורציפות הידע במעקב אחרי תכנית הגרעין האיראנית ומניעת הסטה של פעילות באתרים הגרעיניים לתכנית גרעין צבאית.
אבל בנימה אופטימית משהו מציין גרוסי כי "הדיאלוג עם איראן נשאר פתוח". מסיבה זאת הוא מדגיש "מה שצריך עכשיו, דיפלומטיה, דיפלומטיה, דיפלומטיה (שלוש פעמים ברצף)". במיוחד על רקע ההסלמה במלחמת ישראל-חמאס והיחסים "הרעועים" בין איראן וארה"ב שעלולים לסבך את המאמצים הבינלאומיים לבלום את תכנית הגרעין האיראנית. באף אחד מהראיונות שקיים בפורום דאבוס , הוא לא הזכיר את הסכם הגרעין משנת 2015 והמאמצים של ארה"ב והמעצמות שנמשכו עד ספטמבר 2022 ,לחדש אותו.
האם בהדגשת המסר הדיפלומטי ניסה גרוסי לאותת למעצמות כי עליהן להזדרז ולחדש את המאמצים למתווה הסכם חדש? לשבור את הקפאון המסוכן בסוגית הגרעין האיראני? או אולי לרמוז לנו כי מתקיים משהו מאחורי הקלעים? האם שידר אותות מצוקה ותסכול על אי התקדמות בסוגית "התיקים הפתוחים" של האתרים הלא מוצהרים מתכנית הנשק הגרעיני שנסגרה בשנת 2003? סוגית שני האתרים הלא מוצהרים מהתכנית הישנה בהם התגלו שרידי חלקיקי אורניום היתה מכשול מרכזי לאי השגת הסכם גרעין מחודש. יותר שאלות מאשר תשובות. ערפל קרב דיפלומטי היה מאז ומתמיד מרכיב בלתי נפרד בסאגה של הגרעין האיראני. ימים יגידו. אך בינתיים הגיעה איראן למצב מסוכן של כמעט מדינת סף גרעינית.
והיכן ישראל בתמונה? באופן מפתיע מאז התקפת הפתע של חמאס ב-7 באוקטובר נעלם איום הגרעין האיראני מסדר היום בישראל. דווקא בימים של האצה והתרחבות בתכנית הגרעין האיראנית לא שמענו דבר מכיוונו של ראש הממשלה נתניהו שהפך את "האיראנים שועטים לפצצה" למוטיב מרכזי בכל הצהרותיו ופגישותיו בעשור האחרון. והנה לאחר למעלה ממאה ימי מלחמה בעזה הוא חוזר. בסוף השבוע האחרון מכריז נתניהו על מחוייבות למנוע נשק גרעיני באיראן , ואומר כי רק ממשלה בראשותו הצליחה לחסום את איראן מהשגת הפצצה. נתניהו שכח לספר לשומעיו, כפי שניתחתי כאן, כי איום הגרעין האיראני לא הלך לשום מקום. כי בלחץ שלו על הנשיא טראמפ לריסוק הסכם הגרעין הטוב שהגביל את תכנית הגרעין היה לו תפקיד מרכזי בהבאת איראן אל סף מדינת גרעין.
Shemuel Meir is an independent Israeli strategic analyst